Dezynfekcja pomieszczeń w restauracjach – o czym należy pamiętać?
Gastronomia to przede wszystkim kontakt z klientem i żywnością. Zachowanie odpowiedniej higieny w restauracjach jest więc warunkiem koniecznym ich funkcjonowania. Nic nie jest bowiem ważniejsze niż zdrowie klientów. Szczególnie w czasach pandemii, kiedy wszyscy jesteśmy narażeni na kontakt z wirusem. Utrzymanie higieny w restauracjach jest więc niezwykle ważne. Jak podejść do tematu? O czym pamiętać? Podpowiadamy!
Jak należy przygotować lokal do dezynfekcji?
W gastronomii bardzo ważna jest jakość oferowanych usług, a co za tym idzie zapewnienie bezpieczeństwa klientom i pracownikom. Pamiętajmy, że dezynfekcja pomieszczeń nie jest w więc elementem Dobrych Praktyk Higienicznych, który wymyślono niedawno. Wręcz przeciwnie, jest ona niezbędną częścią procedur mających na celu redukcję drobnoustrojów chorobotwórczych – grzybów, bakterii i wirusów. Miejmy na uwadze też, że dezynfekcja nie może być przeprowadzona przed uprzednim przygotowaniem lokalu. Częścią codziennych obowiązków personelu każdego lokalu gastronomicznego jest mycie w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu wszystkich powierzchni, z którymi bezpośredni kontakt mają klienci i pracownicy lokalu. Dopiero umyte pomieszczenie może zostać poddane dezynfekcji elektrostatycznej. Jest to jedna z najskuteczniejszych metod walki z wirusami, bakteriami i grzybami. Wykonujemy opryski, pokrywające 100% powierzchni i gwarantujemy ekspresową realizację usługi. Działania przez nas prowadzone nie utrudniają pracy restauracji.
Jakie obszary w restauracji należy podać dezynfekcji – dezynfekcja pomieszczeń Śląsk
Musimy pamiętać, że w każdej restauracji są obszary, które należy regularnie dezynfekować. Są to przede wszystkim podłogi, urządzenia sanitarne (umywalki, zlewy, brodziki, toalety) oraz meble (stoliki, krzesła, blaty robocze, lady itp.) a także klamki, drzwi, dozowniki na serwetki jednorazowe czy przyprawy, kuchenki, lodówki i chłodnie. Stoły i wszystko, co się na nich znajduje oraz krzesła powinniśmy dezynfekować za każdym razem, kiedy odchodzą od nich kolejni goście. Klamki, drzwi, zlewy, kuchenki i umywalki dezynfekujmy kilka razy w ciągu dnia. Obecne zalecenia (z uwagi na COVID-19) podają, że taka dezynfekcja powinna odbywać się nawet co 15 minut. Pamiętajmy, żeby okresowo dezynfekować też blaty robocze na zapleczu, bar oraz podłogi.
Dezynfekcja elektrostatyczna – dezynfekcja firmy Śląsk
Jednak bez względu na to, jak często poszczególne sprzęty, meble i podłogi są dezynfekowane przez pracowników restauracji, warto zdecydować się na dezynfekcję elektrostatyczną, którą możemy wykonać na zlecenie klienta w dowolnym lokalu gastronomicznym. Polega ona na opryskiwaniu delikatną mgiełką środkiem naładowanym dodatnim ładunkiem elektrycznym, co sprawia, że środek dezynfekujący dociera w nawet trudno dostępne miejsca. Usługę wykonujemy za pomocą profesjonalnego sprzętu, a cała procedura przebiega szybko i sprawnie. Dzięki temu pracownicy będą mogli szybko powrócić do swoich zwyczajowych zajęć. Nasz personel oferuje usługę dezynfekcji elektrostatycznej na najwyższym poziomie. Działamy przy użyciu atestowanych środków. Rozpylamy je na podłogi, ściany, poręcze, blaty, klamki, drzwi i wszystkie inne powierzchnie, nawet te trudnodostępne.
Pamiętajmy, że dezynfekcja w restauracjach to bezpieczeństwo setek osób każdego dnia. Warto ją regularnie wykonywać.